kedd, március 26, 2013

Megdöbbentő: öngyilkosságra hajlamosak az abortuszra ítélt magzatok

http://pecsistop.hu/tudomany/megdobbento-ongyilkossagra-hajlamosak-az-abortuszra-itelt-magzatok/1016247/

Megdöbbentő: öngyilkosságra hajlamosak az abortuszra ítélt magzatok

Ma van a magzatgyermekek világnapja. Nemrég bebizonyították, már magzati korban képesek vagyunk olyan dolgokra, amikre a tudomány eddig gondolni sem mert. Ilyen például a sírás, nevetés vagy az emlékezés.

Az emberi magzatokat ünneplik ma világszerte. Legfontosabb célja a világnapnak, hogy felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, erkölcsi kérdésekre és a magzat jogaira. Az embernél a nyolcadik hét után embriónak, majd azt követően a szülésig magzatnak nevezzük az utódot. A magyar törvények szerint jogaink a fogantatásunktól számítva halálunkig illetnek meg minket.

"Jelenlegi orvosi adatok szerint a művi abortusz a magzat 24 hetes koráig végezhető el"- tudhatjuk meg a babaszoba.hu oldalról. A beavatkozás ellen "harcolók" pedig épp az orvostudománynak köszönhetően tudnak felhozni érveket az abortusz ellen. A kutatások során egyre több olyan tény kerül a felszínre, amely azt bizonyítja, a magzatnak igenis már egészen apróként is vannak érzései. Bizonyított tény például, hogy a magzat képes sírni édesanyja méhében. "Az új-zélandi kutatók tizenegy magzatot vizsgáltak ultrahangos felvételek segítségével. A kutatók az alacsony decibelű hangoknak kitett magzatoknál megfigyelték, hogy a pici kezdetben fészkelődik, sóhajtozik, ám ha sokáig hallja a számára kellemetlen hangokat, behunyja a szemeit, kidugja nyelvecskéjét és "rázendít": arcmimikája az ordító csecsemőkére jellemző"- olvashatjuk az lhp.hu oldalon. A kísérlet előtt a tudomány úgy vélte, a magzat 29 hetes kora előtt nem érez fájdalmat vagy örömet, a sírás azonban összetett agyi- és érzékszervi képességeket feltételez.

Kicsit vidámabb érdekesség, hogy Stuart Campbell professzor, a londoni St. George Kórház és King Főiskola szülészet-nőgyógyászat egykori vezetője 3 és 4 D-s képekkel bizonyította, a magzat képes mosolyogni már édesanyja hasában is. Ezt persze sok tudós cáfolja, mondván, nem biztos, hogy a mosoly konkrétan a magzat érzéseit fejezi ki, lehet, hogy csupán kódolt emberi reakció.

Hátborzongató egy másik kutatás eredménye, miszerint az anya várandós cselekedetei kihatnak a gyerekük felnőttkorára is. "Feldmár András, a Kanadában élő magyar pszichológus, pszichoterapeuta szerint például, ha egy anya abortálni szerette volna gyermekét, a gyermek felnőttként nagy eséllyel követ el öngyilkossági kísérletet - úgymond abortálja önmagát"- írja az otvenentul.hu.

Hihetetlen, de egy darabig emlékezni is képesek vagyunk, mi történt velünk a magzatvízben. Vizsgálatok szerint, ha az anya huzamosabb ideig ugyanazt a mesét olvassa magzatának, a kicsi emlékezni fog rá a születése után is, és mérhetően fog rá reagálni, ha újra hallja, tehát okos döntés lehet bevezetni a felolvasást még a legelején, hogy később könnyebb legyen megnyugtatni a picit.