vasárnap, április 13, 2014

Csicsóka-sűrítmény

MEGVÁSÁROLHATÓ CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT
a MISKOLC, FÜZES UTCA 5. SZÁM ALATTI BIBLIAHÁZBAN!

TUDOMÁNYOS KUTATÁSOK ALAPJÁN KIFEJLESZTETT TERMÉK: MAGAS TÁPLÁLKOZÁSBIOLÓGIAI ÉRTÉKÛ, KONCENTRÁLT NÖVÉNYI BIOÉLELMISZER:
BIOCSICSÓKA-SŰRÍTMÉNY
• KÉTFAJTA: NATÚR (INULINDÚS) ÉS ÉDES (FRUKTÓZDÚS)

Okos táplálkozással a testi-lelki egészségért.

• A jeruzsálemi articsóka, mai nevén csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikából származik, ahol az indián õslakosság fogyasztotta. A civilizációs ártalmak növekedésé- vel párhuzamosan újra a figyelem és a tudományos kutatások középpontjába került. A csicsókából készülõ élelmiszerek kiemelkedõ hasznosságát hazai és külföl- di szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években.

• A csicsóka betakarítása, kíméletes feldolgozása, majd koncentrált biotermékké alakí- tása szakmai felkészültséget és egyedi technológiát igényel. A hazai egyetemi ku- tatásoknak (Budapesti Corvinus Egyetem, KÉKI), valamint az új, egyedi technológiának köszönhetõen sikerült elõállítani hazai bionyersanyagból kellemes ízû, zamatos csicsókasûrítményt – natúr, illetve fruktózdús formában –, elérhetõ áron.

A biocsicsóka-sûrítmény koncentrált, általános tápanyag-kiegészítést szol- gáló táplálék (sûrített élelmiszer), melynek orvosbiológiai jelentõsége van. Rákmegelõzõ (antioxidáns), szív- és érvédõ (az LDL-szintet csökkentõ, a HDL-szintet növelõ), immunerõsítõ, az idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentõ, bélflóra-helyre- állító (prebiotikus), májvédõ és méregtelenítõ, súlycsökkenést segítõ (teltségérzést kel- tõ) és vércukorszint-beállító hatású. Gyermekek és fiatalok számára stabil energia- szolgáltató, az idõsebbek roborációját támogatja, fogyókúrás programok hatékony eszköze, emellett a sportolók állóképességét is fenntartja az edzések során.

• Adott mennyiségi határig (30–80 g) hasznosítása nem igényel inzulint a szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve cukorbetegek egyik fõ „édes” tápláléka lehet. Édesítõ ereje (fruktózdús) a fehér cukorénál jóval erõsebb, a termékek a méznél is édesebbek, de nem émelyítõek. (Élettani hatása a mé- zekét meghaladja.) Húgysavszintcsökkentõ hatása révén ízületi betegségben szenve- dõknek is javasolható. Az alkoholfüggõséget és iváskényszert kedvezõen befolyásolja, az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti)

• A csicsókasûrítmény összetevõi közül kiemelkedõek: inulin (frukto-oligoszachari- dok, prebiotikum), fruktóz, béta-karotin, B-vitaminok, ásványok és nyomelemek (kal- cium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), élelmi rostok (pektin), fitokemikáliák, szerves savak. Fogyasztásával fenntarthatjuk a szerve- zet vitamin- és ásványianyag-egyensúlyát, téli idõszakban is, így helyettesíthet szá- mos étrend-kiegészítõ terméket, kapszulát (nyújtott felszívódású értékes anyag bevitelét teszi lehetõvé), ugyanakkor az ára legalább egy nagyságrenddel alacsonyabb.

• Inulin- illetve fruktóztartalma révén optimális felszívódási körülményeket, bélrend- szeri és energiaegyensúlyt hoz létre, ami a bélrendszeri immunitás, a komfort- érzés és a szellemi erõ alapja is egyben.Az otthoni konyhatechnikában – kiemelt tápértékén túl – a kenyerek, sütemények konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszi (nedvszívó képesség). Alkalmas az édességigény kielégítésére, segíti az édesség- vágy leküzdését, visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket, evési kényszert.

• A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalék anyagokat (E-számok), virágport tartalmazó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják).

A koncentrált csicsókatermékek kellemes, édes ízû, kiemelten és igazoltan egészségvédõ tulajdonságú táplálékok minden korosztály számára.

Várhatóan nagyobb kiszerelésben is kapható lesz majd (édes fajta). Javasolt napi adag: kb. 1–3 teáskanálnyi, 10–30 gramm, elosztva.

Tisztelettel: Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése