MEGVÁSÁROLHATÓ CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT
a MISKOLC, FÜZES UTCA 5. SZÁM ALATTI BIBLIAHÁZBAN!
TUDOMÁNYOS KUTATÁSOK ALAPJÁN KIFEJLESZTETT TERMÉK:
MAGAS TÁPLÁLKOZÁSBIOLÓGIAI ÉRTÉKÛ,
KONCENTRÁLT NÖVÉNYI BIOÉLELMISZER:
BIOCSICSÓKA-SŰRÍTMÉNY
• KÉTFAJTA: NATÚR (INULINDÚS) ÉS ÉDES (FRUKTÓZDÚS) •
Okos táplálkozással a testi-lelki egészségért.
• A jeruzsálemi articsóka, mai nevén csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikából
származik, ahol az indián õslakosság fogyasztotta. A civilizációs ártalmak növekedésé-
vel párhuzamosan újra a figyelem és a tudományos kutatások középpontjába került.
A csicsókából készülõ élelmiszerek kiemelkedõ hasznosságát hazai és külföl-
di szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években.
• A csicsóka betakarítása, kíméletes feldolgozása, majd koncentrált biotermékké alakí-
tása szakmai felkészültséget és egyedi technológiát igényel. A hazai egyetemi ku-
tatásoknak (Budapesti Corvinus Egyetem, KÉKI), valamint az új, egyedi technológiának
köszönhetõen sikerült elõállítani hazai bionyersanyagból kellemes ízû, zamatos
csicsókasûrítményt – natúr, illetve fruktózdús formában –, elérhetõ áron.
• A biocsicsóka-sûrítmény koncentrált, általános tápanyag-kiegészítést szol-
gáló táplálék (sûrített élelmiszer), melynek orvosbiológiai jelentõsége van.
Rákmegelõzõ (antioxidáns), szív- és érvédõ (az LDL-szintet csökkentõ, a HDL-szintet
növelõ), immunerõsítõ, az idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentõ, bélflóra-helyre-
állító (prebiotikus), májvédõ és méregtelenítõ, súlycsökkenést segítõ (teltségérzést kel-
tõ) és vércukorszint-beállító hatású. Gyermekek és fiatalok számára stabil energia-
szolgáltató, az idõsebbek roborációját támogatja, fogyókúrás programok hatékony
eszköze, emellett a sportolók állóképességét is fenntartja az edzések során.
• Adott mennyiségi határig (30–80 g) hasznosítása nem igényel inzulint a szervezet
számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve cukorbetegek egyik fõ „édes”
tápláléka lehet. Édesítõ ereje (fruktózdús) a fehér cukorénál jóval erõsebb,
a termékek a méznél is édesebbek, de nem émelyítõek. (Élettani hatása a mé-
zekét meghaladja.) Húgysavszintcsökkentõ hatása révén ízületi betegségben szenve-
dõknek is javasolható. Az alkoholfüggõséget és iváskényszert kedvezõen befolyásolja,
az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti)
• A csicsókasûrítmény összetevõi közül kiemelkedõek: inulin (frukto-oligoszachari-
dok, prebiotikum), fruktóz, béta-karotin, B-vitaminok, ásványok és nyomelemek (kal-
cium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), élelmi
rostok (pektin), fitokemikáliák, szerves savak. Fogyasztásával fenntarthatjuk a szerve-
zet vitamin- és ásványianyag-egyensúlyát, téli idõszakban is, így helyettesíthet szá-
mos étrend-kiegészítõ terméket, kapszulát (nyújtott felszívódású értékes anyag
bevitelét teszi lehetõvé), ugyanakkor az ára legalább egy nagyságrenddel alacsonyabb.
• Inulin- illetve fruktóztartalma révén optimális felszívódási körülményeket, bélrend- szeri és energiaegyensúlyt hoz létre, ami a bélrendszeri immunitás, a komfort- érzés és a szellemi erõ alapja is egyben.Az otthoni konyhatechnikában – kiemelt tápértékén túl – a kenyerek, sütemények konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszi (nedvszívó képesség). Alkalmas az édességigény kielégítésére, segíti az édesség- vágy leküzdését, visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket, evési kényszert.
• A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalék anyagokat (E-számok), virágport tartalmazó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják).
• A koncentrált csicsókatermékek kellemes, édes ízû, kiemelten és igazoltan egészségvédõ tulajdonságú táplálékok minden korosztály számára.
Várhatóan nagyobb kiszerelésben is kapható lesz majd (édes fajta). Javasolt napi adag: kb. 1–3 teáskanálnyi, 10–30 gramm, elosztva.
Tisztelettel: Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök
• Inulin- illetve fruktóztartalma révén optimális felszívódási körülményeket, bélrend- szeri és energiaegyensúlyt hoz létre, ami a bélrendszeri immunitás, a komfort- érzés és a szellemi erõ alapja is egyben.Az otthoni konyhatechnikában – kiemelt tápértékén túl – a kenyerek, sütemények konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszi (nedvszívó képesség). Alkalmas az édességigény kielégítésére, segíti az édesség- vágy leküzdését, visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket, evési kényszert.
• A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalék anyagokat (E-számok), virágport tartalmazó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják).
• A koncentrált csicsókatermékek kellemes, édes ízû, kiemelten és igazoltan egészségvédõ tulajdonságú táplálékok minden korosztály számára.
Várhatóan nagyobb kiszerelésben is kapható lesz majd (édes fajta). Javasolt napi adag: kb. 1–3 teáskanálnyi, 10–30 gramm, elosztva.
Tisztelettel: Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése