vasárnap, október 13, 2019

Egészséges életmód - Candidiasis

A candidiasis felismerése és kezelése

A téma részletes áttekintését, az immunrendszer mûködését, helyreállítását, a betegség és terápia ok-okozati összefüggéseinek pontos felvázolását Tóth Gábor Allergia- és Candida kalauz című könyve taglalja, amit tanácsos beszerezni minden beteg ember számára.

Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztőgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különböző gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képező élesztőgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bőrén és bélcsatornájában is megtalálható. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külsõ környezetben, mind az emberi szervezeten belül. A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért.

A Candida albicans elvileg ártalmatlan élesztőgomba. A normál bélflórában található Lactobacillus és Bifidobacterium kultúrák állandóan ellenőrzésük alatt tartják, így a szimbiózis (mindkét fél számára hasznos együttélés) szabályai érvényesülnek. Eszerint a különböző tejsav baktérium- és gombafajták oly módon jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz, hogy ezzel sem a másik kolóniát, sem a gazdaszervezetet nem károsítják.

Az élesztőgombák ugyanúgy részt vesznek a szervezetben képződő bomlástermékek hasznosításában, mint más bélben lakó mikrobafajok. A Candida albicans ún. szaprofita, vagyis oxigénmentes környezetben szerves hulladékok bontását végzi. Ilyen értelemben nem sorolható be az egyértelműen káros vagy kórokozó fajok közé, hiszen része az egyensúly fenntartását szolgáló vitamin termelő és káros melléktermékek átalakítását célzó folyamatnak. 
A candidiasis esetén nem maga a gomba kerül be a véráramba, hiszen az vérmérgezést idézne elő ami nem igaz jelen esetben, hanem a káros, allergiát kiváltó, esetenként toxikus koncentrációt elérő anyagcseretermékek felhalmozódásáról és a keringésben széteső sejtek által kiváltott káros hatásokról beszélhetünk az élesztőgombák esetében.

Hogyan alakul ki a betegség?

A candidiasis kiinduló pontját általában az jelenti, amikor bizonyos környezeti hatásokra (pl.: antibiotikum, stressz) csökken a bélrendszeri immunitás, így megindulhat a gombák szaporodása. A későbbiekben a táplálkozás és az oxigén ellátás döntően befolyásolja a folyamatot, ezért is kerül a további részekben hangsúlyozásra az életvitel szerepe. A külső előnytelen hatások és az egyéni szokások együttese határozza meg a candidiasis kialakulási valószínűségét.

A Candida albicans több oldalról és szisztematikus módon támad. 
A női szervezet anatómiai felépítettségéből adódóan a nemi és húgyúti szervek fertőződése indul meg a leghamarabb. A hüvely nyálkahártyáján eredetileg is megtalálható gombák megerősítést nyernek és - megfelelő nyálkahártya-immunitás hiányában - elindulnak a méh és petefészek irányába kellemetlen tünetek kíséretében (folyás, nyilalló fájdalmak, görcsök). A húgycsövön keresztül a hólyagba is eljuthatnak és így idézik elő a candidiasisban szenvedők nagy részénél tapasztalható fájdalmas hólyaghurutot. 
A támadás másik vonala a bõrfelület, amelyen elszaporodva helyi (lokális) gombásodás indul meg. A bõrfelület mint első védelmi vonal immunitása így gyengül és az egyén hajlamossá válhat egyéb bőrbetegségekre is.

A szájban viszonylag ritkán jutnak uralomra a gombafajok, a jól ismert szájpenész szinte csak az újszülötteknél, csecsemőknél fordul elő. Ennek ellenére a cukorban, édességekben és finomított ételekben gazdag étrend és a szájhigiéné elhanyagolása a szájüreg mikroflórájának kedvezőtlen eltolódását okozhatja. 
A megnövekedett, de tüneteket nem okozó, szájban található gombafajok rendszeresen lejutnak a tápcsatornába, és újabb kockázatokat jelentenek. Természetesen csak a gyomorsav által el nem pusztított gombák tudnak később szaporodni a bélben, azonban a széteső gombasejtek is hátrányosak a szervezetre nézve. 
Az orrnyálkahártyán megtelepedő és szaporodó gombák az orrüregbe és arcüregbe juthatnak, és ott berendezkedve rendszeresen és krónikus jelleggel gyulladásokat indukálhatnak. Amennyiben a Candida és egyéb gombafajok szaporodása elkezdődött a bélrendszerben, a nemi szervek és vizeletkiválasztó rendszer üregeiben, valamint a bőrfelületen és szájban, akkor már csak egy fontos védelmi vonalat kell áttörni: a bélfal nyálkahártyáját. Ebben az esetben ugyanis a gombák felszívódhatnak és bekerülhetnek a keringési rendszerbe előidézve az ún. szisztémás candidiasist.

A szisztémás candidiasis az egyik legriasztóbb jelenség, hiszen a keringés segítségével a gombák vagy azok örökítő anyagai gyakorlatilag szabadon utazhatnak a szervezet bármely részébe. 
Természetesen a vérben található összetett immunrendszeri védelem idővel mûködésbe lép, azonban a gombák folyamatos utánpótlása és a helytelen életvitel által előidézett gyengébb fehérvérsejt mûködés meghátrálásra készteti a felfegyverkezett védelmi rendszert, a hadviselést még csak kóstolgató gombákkal szemben. 
A belső immunrendszer - a bélfalban működő védelemhez hasonlóan - szintén nem vár gombás eredetű támadást, így némi fáziskéséssel indul meg az ellenanyagképzés és eliminálás, ami előnyhöz juttatja a candida sejteket.

Hangsúlyozandó, hogy a normálisan funkcionáló bélnyálkahártyán a gomba sejtjei, örökítő anyaga és nagy molekulájú anyagcseretermékek nem juthatnak át. A szisztémás candidiasis kizárólag akkor indulhat el, ha a bélfal áteresztõképessége valamilyen oknál fogva (pl: antibiotikum, helytelen étrend, rendszertelenség, stressz stb.) megváltozik és a bélnyálkahártya átjárhatóvá válik. 
A Candida sejtek túlszaporodásának és a bélfal-státusz megváltozásának egy időben kell jelen lennie a kórfolyamat elindulásához. Ezen túlmenően a vérben lévő belső védelmi rendszerek és a belső nyálkahártyák meggyengülésére is szükség van az egyébként kis állóképességű gombák szaporodásához. 

Mindezek a feltételek a korunkban élő, általános életvitelt folytató „modern” embernél sok esetben teljesülnek, így a gombás betegségek népbetegséggé válhattak. Számos esetben elõfordul, hogy a beteg béltraktusában már nagymértékben elszaporodott a Candida albicans, sõt a nemi és urulógiai szerveket is megtámadta, azonban a keringésben még nincs jelen. Ez a vérben található erősebb immunitásnak tudható be, ugyanakkor sok esetben - ha nem történik változás az életmódban - ilyenkor csak idő kérdése a szisztémás kórkép megjelenése. Ebben a stádiumban még viszonylag jó hatásfokkal, rövid idő alatt visszafordítható, illetve kezelhető a betegség, míg később már csak óriási erõfeszítések mellett várható hasonlóan sikeres eredmény. 
Érdemes tehát az emésztési zavarokkal, erős puffadással, végbéltáji viszketéssel és nyilalló bélrendszeri fájdalommal járó tünetek hátterét mielőbb kivizsgáltatni, és a szükséges lépéseket megtenni, amíg a gombatelepek nem alapozódnak meg a test egyéb régióiban.

Forrás: Tudomány és Életmód ügyfélszolgálat heti hírlevele
Feliratkozás a http://www.tudomanyeseletmod.hu/ oldalon, de a bejegyzések itt is meg fognak jelenni rendszeresen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése