szombat, december 15, 2012

Nyitott szemmel magazin 23. száma (2012. december)


Lesz-e világvége? – avagy miért nem jött el 2012 decemberében?
(24. óra)
 Lapunk hasábjain foglalkoztunk már a 2012-es világvége kérdésével*, azonban a bizonytalan várakozás, ami sokakban változatlanul ott él, mégis arra késztetett, hogy a „világvége” előtt néhány nappal újra elővegyük a témát. Mint ismeretes, a nevezetes időpontot a maja naptár veti fel, de hogy ennyire teret nyerjen a miatta érzett aggodalom, ahhoz kellett az egész Föld kilátástalan jövőjét érző embertömegek napi tapaszatalata is. Ha alaposan szemügyre vesszük a bennünket körülvevő világot, volna okunk a világvégét komolyan venni. Ámde ha a maja naptár jóslata az idén „nem jön be”, érdemes-e ezután is számolni a világ végével? Lehet-e tudni annak pontos vagy hozzávetőleges idejét? Ha nem, miért nem?
 A teljes cikket magazinunk 23. számában elolvashatja.
Ünnepi szorongások: a karácsony-szindróma
(Visszakapott szabadság)
Nincs még egy olyan ünnep a világon, amely érzelmileg ennyire magával ragadná az embereket, mint a karácsony. Ki vallásos ünnepként, ki „csak” a szeretet jegyében ünnepli. Készül rá idős, fiatal, családos, egyedülálló és hajléktalan, sőt, sokan karácsonytól karácsonyig számolják az időt. Két tökéletesen megtervezett, előkészített nap, amit felhőtlen szeretetben szeretnénk eltölteni. Megpróbálunk családi és társadalmi szinten is rendezni két nap édeni idillt, amiért az égvilágon semmi sem drága. S mégis, valószínű, hogy a legtöbb családban ez a karácsony sem fog elmúlni veszekedés nélkül. Vajon miért éppen a szeretet ünnepén esnek egymásnak az egész évben békésen élő rokonok, családtagok?
 A teljes cikket magazinunk 22.számában elolvashatja.

Feszültség és oldás. Valódi megnyugvás a muzsikától
(Egymásra hangolva)
 A mai – feszült és gyors – világunkban talán egyre többen egyetértünk a híres orosz zeneszerző gondolatával. Bár talán a 21. században már nem is a zene hiánya, hanem inkább a „zene” folyamatos jelenléte kerget bennünket az őrületbe. De ettől a ténytől eltekintve bizonyára mindannyian átéltük már a muzsika pozitív – feloldást nyújtó – hatásait is. Cikkünkben a gyógyító zenékről és a zeneterápiáról ejtünk szót.
 A teljes cikket magazinunk 23. számában elolvashatja.

Volt egyszer egy reformáció (2. rész)
(Leporolt krónika)
 Martin Luther 1483. november 10-én született a németországi Eislebenben, igen szerény anyagi körülmények között élő szülők gyermekeként. A család nem sokkal később Mansfeldbe költözött, s ott a bányászat fellendülése következtében szociális helyzetük némileg jobbra fordult. A fiatal Luther nagy szorgalommal és kitűnő eredménnyel végezte tanulmányait, majd 1501-ben beiratkozott az akkor igen jó hírű erfurti egyetemre. 1505-ben magister artium lett, majd apja határozott utasítására jogot kellett tanulnia, amelyhez azonban nem sok indíttatást érzett. Lelkében őt is korának nagy kérdése izgatta: „Mit tegyek, hogy az üdvösséget elnyerjem?”
 A teljes cikket magazinunk 23. számában elolvashatja.

Megelőzhető-e a gyermekkori cukorbetegség?
(Testi-lelki egészségünk)
A választ a Kínában végzett, 880 millió embert vizsgáló egészségügyi felmérések eredményei és következtetései alapján keressük.1 A hetvenes években lefolytatott kutatások eredményeit T. Colin Campbell forrásmunkája tárta a széles közönség elé.
 A teljes cikket magazinunk 23. számában elolvashatja.