szerda, április 10, 2013

Kókuszolaj (kókuszzsír) jótékony hatásai

Vegetár Hírlevél
2013. január 25., péntek
A sokoldalú és egészséges kókuszolaj- vásárolja meg nálunk!

Érdekes és figyelemreméltó cikk jelent meg az általunk is forgalmazott kókuszolajról.














A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír alig egy-két éve tűnt fel a bioboltokban. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, manapság már a főzésen kívül a kozmetikai ipar is felfedezte magának, párhuzamosan azzal, hogy teret nyert a "csak természetesen" mozgalom. Akik nem szeretik a kókusz ízét, tartanak tőle, pedig az olajnak nincs íze. A 24 fok alatt szilárd élelmiszer meleg hatására gyorsan megolvad, ugyanakkor meglehetősen stabil molekulaszerkezete miatt hűtés nélkül is sokáig eláll. Sütésnél úgy viselkedik mint a zsír, de többször felhasználható.

Mire jó?
Nem is gondolnánk, hogy azon kívül, hogy rendkívül egészséges élelmiszerünk, mi mindenre alkalmas:

Testápolás

  1. Hidratáló: melegítse meg a keze között, és egyszerűen használja mint testápolót.
  2. Szemránckrém: kenje a szeme alá, eltünteti a táskákat, és rendszeres használattal a szem körüli ráncok is csökkennek.
  3. Aftershave: borotválkozás után használva, nyugtatja a bőrt, és nem tömíti el a pórusokat
  4. Dezodor: önmagában vagy szódabikarbónával és kukoricakeményítővel kombinálva, remekül eltünteti a szagokat.
  5. Fogkrém: egy kevés olaj és hozzá egy kis szódabikarbóna jó megoldás a fogkrém helyett.
  6. Ajakápoló: 4-es fényvédőfaktorral rendelkezik, emellett hidratálja az ajkakat.
  7. Testradír: kókuszolaj és a cukor segítségével távolíthatja el az elhalt hámsejteket. Ha szereti az illatokat, tehet bele néhány csepp illóolajat is.
  8. Horzsolás és vágás: mély sebekre persze nem ajánljuk, de apróbb hámsérülésekre nagyon jó a kókuszolaj. Csak kenje a megtisztított területre.
  9. Rovarcsípés után szintén segít az olaj.
  10. Ekcémások számára is jó választás a kókuszolaj.


Egyéb felhasználás

  1. Szúnyogriasztó: A kókuszolaj borsmenta olajjal összekeverve távol tartja a szúnyogokat.
  2. Ragacseltávolítás: keverjen össze egyenlő arányban szódabikarbónát és olajat. Hagyja egy darabig a ragadós felületen, majd dörzsölje le egy egy kiszolgált fogkefével, vagy a szivacs dörzsis oldalával
  3. Bútorápoló: a polírozott bútorok ápolására is használató az olaj. Keverjen össze egy kevés citromlét és olajat, és kenje át vele a bútort. A keveréket először egy kis területen próbálja ki, hogy biztosan ne sérüljön a bútor.
  4. Bőrtisztítás: a bőrcipőket, csizmákat de a táskákat is ápolja, puhítja a bőrt. Ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy sötétebbé teszi a színt, így világos cipőkre nem ajánlott.


Napraforgós kókuszolaj pástétom

Íme, egy tipp, hogy milyen finomságot készíthetünk a kókuszolajból.
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
10 dkg napraforgó - megpirítva, kávédarálón ledarálva
4-5 gerezd fokhagyma
2 t.k.vegamix
só - ízlés szerint
2 ek. napraforgóolaj
6 ek. kókusz olaj
Elkészítése:
A hagymát kevés víz és az olaj hozzáadásával fedő alatt megpároljuk, hozzáadjuk a vegamixet, sót, majd a napraforgót, az áttört fokhagymát és a sörélesztőpelyhet. 
Összerottyantjuk, majd a tűzről levéve, hozzákeverjük a kókusz olajat. Kihűlésig néha megkeverjük, hogy a kókuszolaj ne csapódjon ki.

2 megjegyzés:

  1. Kókuszolaj-kókuszzsír. Érdekes módon én még nem láttam folyékony állapotban, csak szilárdban. Boltokban kiírva az egyik dobozon olaj, a másikon zsír. Pedig nem olaj, mert szilárd halmazállapotú, késsel nagyon nehéz vágni, akkor miért olaj? Ha odatesszük a tűzhelyre, akkor egy ideig várni kell, amíg megolvad. Akkor már olaj. Erről a tévedésről ennyit.

    VálaszTörlés
  2. Hőmérséklet-jelzőnek is alkalmas, látni, mikor jön a kánikula - akkor hűtőbe kell tenni, mert folyik (hacsak nem olajként akarjuk használni). Télen pedig a fűtött szobában is megköt, úgyhogy a 24 fok stimmel.

    VálaszTörlés