szerda, február 20, 2013

A Nyitott Szemmel Magazin 24. száma

Megjelenés február 10-én.
Veszélyes országban élünk? – Avagy mi az oka a növekvő bűnözésnek?
(24. óra)
Csak a média kriminalizálja a hangulatot Magyarországon azzal, hogy a vezető napi hírek gyilkosságokkal, erőszakos, etnikumok elleni vagy családon belüli bűncselekményekkel kezdődnek? Vagy valóban veszélyes országban élünk? A 2011. évi felmérés szerint Magyarországon a bűncselekmények száma a harminc évvel ezelőtti adatokhoz képest négyszeresére nőtt. Ezen belül hatszorosára nőtt a vagyon elleni és duplájára emelkedett a személyek elleni, erőszakos bűncselekmények száma. Hazánkban a vagyon elleni bűncselekmények a legelterjedtebbek, amelyek az összes bűneset mintegy 60-62%-át teszik ki. Ez tíz évvel ezelőtt még csak 10% volt – derül ki a Kriminológiai Intézet 2010.-i közleményéből. Mi lehet ennek az oka? A gazdasági válságból adódóan növekvő munkanélküliség, az eladósodás, az elszegényedés? Kérdéseinkre Németh Zsolt kriminológus, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára válaszol.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Murder – a gyilkos tárlat
(Létkérdések)
„A legtöbb emberben van egyfajta bizarr érdeklődés a világ sötétebb oldala iránt, akár bevallja, akár nem. Az egyszerűen Murdernek nevezett kiállítás ezt a kíváncsiságot kívánja kielégíteni.” A mi figyelmünket sem kerülte el a világ számos országában nagy sikert aratott kiállítás magyarországi premierje, amelynek már a neve is félelmetes: Gyilkos.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Elfeledett kőtáblák, avagy „a szabadság törvényei” (5. rész)
(Bibliai rejtélyek)
Szülők, idősek, tekintélyek védelme
Az ötödik parancsolat

„Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked.” (2Móz 20,12)
Tisztelet – mit is jelent?
Az emberek iránti szeretetkötelezettségek sorát a szülők iránti tisztelet parancsolata nyitja meg. Nyilvánvaló lehet előttünk, hogy miért. Ha a hozzánk legközelebb állókat, a szüleinket nem vagyunk igazán képesek megbecsülni, aligha várható, hogy másokat, számunkra idegeneket szeressünk. Ez tehát „az első parancsolat ígérettel”, ahogyan Pál apostol nevezi.
A parancsolat először is a tiszteletadásra szólít fel. Első szava így hangzik: „Tiszteld!” A tisztelet megkülönböztetett szeretet, különleges minősége a másik ember megbecsülésének.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Figyelem: figyelemzavar!
(Egymásra hangolva)
Nemzetközi viszonylatban a 3–18 éves korosztály 16 százaléka küzd valamilyen tanulási vagy beilleszkedési zavarral, mint például a diszlexia vagy a szorongás, a figyelemzavar, a hiperaktivitás. Ez az arány hazánkban 20 százalék körüli, és egyre növekszik. Napjainkban, talán éppen ezért, egyre több könyv és monográfia jelenik meg a tanulási részképességzavarokkal, a figyelemzavarral, a hiperaktivitással küzdő gyerekekkel kapcsolatban. Mégsem tiszták ezek a fogalmak, és emiatt sok keserűség éri a gyermekeket, a családokat. Szükséges tehát, hogy tisztán lássunk ezen a területen is.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Év eleji megtakarítási tippek
(Energiapersely)
Néhány gyakorlatias ötlettel és tanáccsal szeretnénk szolgálni, hogy Ön is többet tudjon spórolni a 2013-as esztendőben. Többek között takarékosság a fűtésben, tudatosság a vásárlásban, drága vegyszerek helyett használjunk természetes tisztítószereket stb.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Törökország - az ország, amely gyönyörködtet
(Világjáró)
Sokáig kerestem a megfelelő szavakat, amelyekkel röviden és találóan jellemezhetném Törökországot. Azonban rájöttem, hogy mindezeket sok-sok oldalon keresztül sorolva is csupán az olvasót untatnám, ugyanis olyan sokszínű, érdekes, változatos és önmagában is ellentmondásos helyről beszélünk, amely világviszonylatban is egyedi, s ezért nem írható le csupán egy-két kulcsszóval. Ebben az országban megtalálható minden, ami gyönyörködtetni tudja az embert.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Természetes gyógymódokkal a megfázás ellen
(Testi-lelki egészségünk)
Tanácsok dr. Wynn Horsleytől, az amerikai Uchee Pines intézet főorvosától.
Néhány nyelvben a megfázásra és az influenzára ugyanazt a szót használják. Valójában nincs éles határ a kettő között. A megfázás torokfájással, orrfolyással, köhögéssel, fejfájással jár együtt, az influenza lázzal és izomfájdalmakkal is.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.
Konyhák az interneten - A sokszínű sütőtök
(Testi-lelki egészségünk)
Konyhák az interneten sorozatunkban ezúttal a www.zizikalandjai.com szerzőjével, Nagy Zitával ismerkedünk meg.
A teljes cikket magazinunk 24. számában elolvashatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése