szerda, május 01, 2013

Véradás a Bibliaházban

MEGHÍVÓ

SZERVEZETT VÉRADÁS
A BIBLIAHÁZBAN 
2013. MÁJUS 2-ÁN, 
csütörtökön délután 14 órától

Mindenkit várunk szeretettel, aki egészséges, és fel tudja ajánlani idejét és vérét mások segítésére.
A vizsgálat előtt mindenkin vércsoport meghatározást végeznek el, és bizonyos betegségeket helyben szűrnek. Egészségügyi tanácsadóink is jelen lesznek az alkalmon, és biotermékeket is lehet vásárolni.

Kérjük, hogy előzetesen jelentkezzen, aki szeretne jönni, mert a Vöröskereszt ennyi emberre készül majd a lebonyolítással, köszönjük!

Regisztráció és információ:
Feketéné T. Erzsébet
+3620/99-44-192

Miskolc, Füzes utca 5. - BIBLIAHÁZ

Tudnivalók a véradásról


A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.



  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.
  • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.
  • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
  • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
  • A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.

"Adj vért és ments meg három életet!"

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

Véradás = Szűrővizsgálat

A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradás menete:
  1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra, lakcím- és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
  2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
  3. Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szervezetében.
  4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
  5. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése