vasárnap, szeptember 01, 2013

Rossz hírek korunkból

Huszonhatmillió munkanélküli bolyong Európában
Rekordot döntött a munkanélküliség az eurozónában, összesen 26 millió ember hiába keres munkát. A fiatalok negyede nem tud dolgozni.
Csúcsot ért el a munkanélküliség az eurozónában - írja a BBC. Novemberben a hivatalos adatok szerint az eurozóna állampolgárainak 11,8 százalékának nem volt munkája. Októberben ez a szám még 11,7 százalék volt. A probléma a fiatalokat sújtja leginkább, a teljes EU-ban a pályakezdők 23,7 százaléka nem talál munkát.
A teljes EU-ban stagnált a munkanélküliség. Októberben és novemberben is 10,7 százalék volt az állástalanok aránya, ami 26 millió embert jelent. A legkirívóbb munkanélküliség Spanyolországban van, ahol az emberek 26,6 százaléka nem talál bejelentett munkát. A második helyen Görögország áll 20 százalékkal.
http://www.origo.hu/gazdasag/20130108-csucson-az-eurozona-munkanelkulisege.html

Pokoli forróság szítja a pusztító ausztrál tüzeket

Több mint 45 ezer hektáron tombolnak bozóttüzek, helyi tűzoltók szerint sosem látott pusztítás fenyegeti az érintett térségeket. Az oltás nehezítik az erős szelek és a 40 Celsius-fok feletti forróság, ami miatt egy nukleáris kutatóközpontot is le kellett zárni, mert felhevült.
Egyre durvább pusztítást végeznek az Ausztrália délkeleti részén fellángolt bozóttüzek. Több területet kiürítettek, a tűzoltók szerint az erős szél és a forróság nehezíti az oltást és néhány helyen katasztrofális helyzethez vezethet - írja a Guardian.
Halálos áldozata egyelőre nincs a tűznek, de 100 embert még mindig nem találnak, akik még múlt héten menekültek el egy tasmániai faluból. Tasmániában 20 ezer, a legsűrűbben lakoss Új-Dél-Walesben pedig 26 ezer hektáron tombolnak a tüzek, egy helyi tűzoltó szerint minden idők legnagyobb válságára készülhetnek a környéken élők.
Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben tegnap 41,8 Celsius-fokot mértek, a magas hőmérséklet miatt áramkiamaradások vannak, egy nukleáris kutatóközpont pedig túlhevült, ezért le kellett állítani.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130108-pokoli-forrosag-szitja-a-pusztito-ausztral-tuzeket.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése