szombat, július 25, 2020

Napi ige - A nagy emberek élete, neveltetése

„Termékeny fa József, termő ág a forrás mellett, ágazata meghaladja a kőfalat. Keserítik, lövöldözik és üldözik a nyilazók, de mereven marad kézíve, feszülten keze karjai, Jákób Hatalmasának kezétől, onnan, Izráel pásztorától, kősziklájától."
(I.Móz. 49,22–24)

„A Biblia sok szemléltető példát tár elénk az igazi nevelést illetően. Olyan férfiak nemes példáját mutatja be, akiknek a jelleme isteni irányítás alatt fejlődött, életük pedig embertársaik áldására szolgált. Ezek az emberek Isten képviselőiként álltak a világ előtt. Közéjük tartozik József... 
József olyan kísértéseknek volt kitéve, amelyek együtt járnak a nagy szerencsével... Senki sem állhat meg veszély nélkül egy magasabb tisztségben. Amiképpen a vihar nem árt a völgy virágainak, de kitépi a hegytetőn álló fát, úgy bizonyos kísértések érintetlenül hagyják az egyszerű embereket, de megtámadják a dicsőség és tisztelet magasabb méltóságait.
József azonban egyformán kiállta a balsors és a siker próbáját. Ugyanazt a hűséget tanúsította a fáraó palotájában, mint a börtön cellájában. Gyermekkorában tanították meg a szeretetre és az istenfélelemre... 
Abban a keserűséggel telt életben, amelyet mint idegen és rabszolga élt át a bűn látványa és a pogány istentiszteletek csábításai között, amelyek a gazdagság, a műveltség és a királyi fényűzés vonzerejével vették körül, József állhatatos maradt. Megtanulta az erkölcsi kötelesség iránti engedelmesség leckéjét. Minden tettében hűséges volt, és ez a tulajdonsága képesítette őt a magasrendű szolgálatra."
(Nevelés, A nagy emberek élete c. fejezetből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése