csütörtök, január 16, 2020

Édes élet. A finomított cukorról és az édesítésről őszintén

Édes élet. A finomított cukorról és az édesítésről őszintén

A cukor amellett, hogy kellemes ízélményt ad, megédesíti az életünket is. Kihat a kedélyállapotunkra, jó közérzethez segít, örömpótlékként előszeretettel fogyasztjuk ismert és rejtett formában egyaránt, mit sem törődve súlyosan egészségkárosító következményeivel. Szerzőnk a finomított cukor veszélyei mellett egy újfajta, egészséges és rostban gazdag édesítési móddal is megismertet, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak.
 2011. október 14., péntek 20:18
A gyümölcsökben és a zöldségfélékben található finomítatlan cukor ideális táplálékforrás. Gazdag ásványi anyagokban és természetes rosttartalmának köszönhetően megakadályozza a vércukorszint szélsőséges ingadozását. Amikor megfosztunk egy természetes táplálékot eredeti tartalmától, akkor abból mindig rossz sül ki. Ha kivonjuk belőlük a cukrot, és azt különböző ipari eljárásokkal fehérítjük, kristályosítjuk, akkor egy olyan terméket kaptunk, mely finom ugyan, de tönkreteszi az egészségünket.
Amit a finomított cukorról feltétlenül tudnunk kell
Manapság az állatbetegségek kapcsán egyre többet hallhatunk a húsfogyasztás káros hatásáról. Azt azonban kevesen tudják, hogy a finomított cukor egészségkárosító hatása még súlyosabb.
A cukor előnytelen hatásai sokrétűek. Zsiradékokkal együtt fogyasztva a II. típusú cukorbetegség alapjait veti meg, idővel pedig a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek kimerülését okozhatja.
A finomított, koncentrált cukrok gyorsan bekerülnek a véráramba, s ha a vércukorszint felszökik, gyors energialöketet eredményez, mert az üres kalóriákat tartalmazó cukor nagyon gyorsan fűtőenergiává alakul. A szervezet válaszként jócskán fokozza a hasnyálmirigyben az inzulin termelődését. A hirtelen égés folyamán ásványi anyagokat és vitaminokat veszítünk. Az inzulintöbblet viszont a rosthiány miatt túl gyorsan és túl alacsonyra szállítja le a vércukorszintet. Az alacsony vércukorszint tünetei jelentkeznek: gyengeség, éhség, kimerültség, levertség. A szervezet adrenalintermeléssel válaszol a vércukorszint gyors esésére, amely újból a vércukorszint gyors emelkedését váltja ki. Beindul egy ördögi körforgás. Az ismétlődő terhelés következtében az adrenalint
termelő mellékvesék idővel kimerülnek, és nem tudják a megfelelő működést biztosítani.
Gyakori reakció, hogy a finomított cukrokat tartalmazó táplálék elfogyasztása miatt hirtelen leeső vércukorszint újból egy másik cukros csemege elfogyasztására csábít. A délutáni szunyókálásból ébredve például egyből valami édesség után nyúlnánk. A nassolás és még több cukor bevitele tovább súlyosbítja a problémát. A rostanyag nélküli egyszerű cukor fogyasztásának a cukorbetegség mellett további következményei is vannak. Növeli a trigliceridszintet és a magas cukortartalmú étrend koleszterinszint-emelkedést idéz elő. A vérben lévő magasabb cukortartalom az LDL koleszterinnel oxidált koleszterinné válhat, amely igen gyorsan károsítja az érfalat. Érelmeszesedést okoz, nagy szerepet játszik a koszorúér-betegségek, a szívtrombózis és az érkárosodások kiváltásában.

A finomított cukor hatása a szervezet védekező rendszerére
A finomított cukor a szervezet védőfunkcióját ellátó fehérvérsejtek mozgását is lassítja, így az immunrendszert is gyöngíti.
Egy kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a cukorfogyasztás milyen mértékben gyengíti a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ha semmi cukrot nem fogyasztunk, egy fehérvérsejt 14 baktériumot tud elpusztítani. Hat teáskanál cukor esetén már csak 10 baktériumot.
24 teáskanál fogyasztásakor a fehérvérsejtek annyira legyengülnek, hogy egyenként átlagosan csak egy baktériumot tudnak elpusztítani, ami a baktériumölő képesség 92 százalékos csökkenését jelenti. (Egy közepes nagyságú túrósszelet (pite vagy rétes) vagy 1 liter üdítő tartalmaz ilyen mennyiségű cukrot.) A cukor fehérvérsejtet pusztító hatása tartós. A károsodás egészséges egyéneknél 5 órán át tart. Ez alatt az idő alatt tehát a fehérvérsejtek nem nyújtanak maximális teljesítményt. Amikor valaki a nap folyamán többször fogyaszt cukrot, egész biztos, hogy a nap legnagyobb részében alig tudnak dolgozni az immunrendszer katonái. Nagyon jó védekezés a fertőző járványok idején, ha nem fogyasztunk sem állati eredetű, sem fehér cukrot tartalmazó táplálékot.
Egy 36 órás böjt lényegesen növeli a fehérvérsejtek baktériumölő képességét. Ezért van az, hogy amikor betegek vagyunk, nem kívánjuk az ételt.

A „kis fehér méreg”
A rendszeres cukorbevitel hatásának következményeként jellemző a magasabb inzulinszint is, amely a rosszindulatú daganatos betegségek egyik rizikófaktora. A cukor jelenlétében több enzim működése is rendellenessé válik, így az emésztési mechanizmus is változik, ezért megnőhet egyes élelmiszer-allergiák valószínűsége. Nem elhanyagolható természetesen a cukor „üres” kalóriatartalma sem, mely feleslegesen égeti a szervezetet és elhízáshoz vezet. Ha nem tud elégni a szénhidrát, főként zsírszövetté alakul. A cukor a fogszuvasodás, az emésztési zavarok, a gyomor- és nyombélfekély egyik fő kiváltója, mert irritálja a nyelőcső, a gyomor és a bélcsatorna nyálkahártyáját és kb. 20 százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Összefüggésbe hozható az epekővel és az epehólyag-gyulladással, továbbá hátrányos a máj és a vese működésére, megzavarja a hormonháztartást. Az erjedési folyamat (főleg az egyidejűleg tejet és cukrot, valamint a tejet, tojást és cukrot tartalmazó ételeknél) gyakran szellemi tompaságot, ingerlékenységet, kedvetlenséget, rossz közérzetet, hangulati hullámzást okoz.
A székrekedés, a szembetegségek, a bőrbántalmak, a köszvény súlyosbodása, a nemi érés felgyorsulása (a hormonokat befolyásoló hatása miatt), sőt, a depresszió is szoros kapcsolatban van a cukorfogyasztással. Elsavasítja a szervezetet, felgyorsítja a csontritkulást, kedvez a káros baktériumok és a gombák szaporodásának a bélflórában. A rendszeres cukorfogyasztás felnőttkorban hozzájárulhat a homloklebeny működésének gyengüléséhez, ami a magasabb rendű gondolkozás és az erkölcsi döntések központja.

Hosszú távú hatása gyermekeinkre
A nassoláson, cukros ételeken felnövekvő fiatalok egyrészről túlsúlyosak, másrészről vitamin- és ásványianyag-hiányban szenvednek. Gyermekeknél az idegrendszeri labilitást, pszichés zavarokat nagyban befolyásolja a cukorbevitel mértéke. A B-vitamin hiányát okozza, így, főleg gyermekek esetében, csökkenti a felfogó- vagy intellektuális képességet. Ehhez a vércukorszint ingadozása is hozzájárul. Túlzott bevitele álmosságot, dekoncentráltságot, szellemi kimerülést okozhat.
A szülők és a nagyszülők felelőssége, hogy a gyermekeket ne szoktassák rá az édességekre, cukros ételekre, még akkor sem, ha az pillanatnyilag örömet okoz a gyermeknek. Hosszabb távon súlyos betegségek alapjait rakja le, megrövidíti az életet.
A finomított cukor fogékonnyá teszi az embert a káros szenvedélyekre is. Egy állatkísérlet folyamán a húsos, cukros étrenden tartott patkányok 52 százaléka az alkoholos vizet választotta, míg lakto-ovo vegetáriánus étrenden tartottaknak csak 2,7 százaléka.

A mesterséges édesítőszerek csapdája
A cukor kiváltására mesterséges édesítőszereket kísérleteztek ki, melyekről kiderült, hogy tartós fogyasztásuk ártalmas a szervezetre. Rákkeltő hatásuk immár köztudott. A természetes eredetű, de mesterséges készítmények – mint pl. a mannit, a maltit, a xilit – jobbnak bizonyultak a szacharinnál, ciklamátnál, aszpartamnál és a K-aceszulfámnál.
Egy kísérlet szerint, amely 75 ezer 50–69 év közötti nőt vizsgált; a mesterséges ízesítőket használók körében idővel lényegesen nagyobb valószínűséggel fordult elő testsúlygyarapodás, mint az e termékeket nem használók körében. Egy másik kísérletben 30 önkéntes jelentkező két hétig napi négy doboz diabetikus szénsavas üdítőitalt ivott. Ezek az emberek meglepő módon többet ettek, és testsúlyuk is nagyobb mértékben növekedett, mint amikor cukorral édesített üdítőitalokat fogyasztottak. Az elhízás pedig az inzulin-rezisztencia egyik fő oka.
Sokan úgy gondolják, hogy az összetett szénhidrátot, keményítőt tartalmazó ételek jobban hizlalnak, mint a húsételek. A zsír a leghizlalóbb élelem. Egy gramm zsiradék 9 kalóriát hordoz, míg egy gramm szénhidrát csak 4-et. A sok zsiradék egyenesen a szervezet raktáraiba kerül. A szénhidrátok finomítása és feldolgozása okozza a testsúlyproblémákat. A táplálék terjedelme, tömege csökken, miközben a kalória koncentrációja megnő.
De amikor rosttartalmával együtt fogyasszuk a szénhidrátokat, az étvágy kevesebb kalóriával is kielégül. A szénhidrátoknak kellene képezniük az étrend legnagyobb részét, mintegy 55-70 százalék, mivel ezek szervezetünk leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető energiaforrásai.

Édesítés – természetes módon
A méz édesítéshez való használata jobb, mint a fehér cukoré. Azonban a cukorhoz hasonlóan erjedést idéz elő a tejet és tojást tartalmazó ételeknél. Csak mértékkel fogyasszuk a mézet, ahogyan a Biblia is írja: „Igen sok mézet enni nem jó” (Példabeszédek könyve 25,27).
A finomított cukor és a mesterséges édesítőszerek természetes anyagokkal való kiváltására régóta folynak kísérletek. A táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok felismerték, hogy a csicsóka kiváló édesítő hatása mellett egyéb előnyökkel is bír. A bio csicsókasűrítmény másfélszer édesebb, mint a méz, nincs mellékíze, és igen magas az inulin rosttartalma, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. (www.tudomanyeseletmod.hu) Az értékes hatóanyagok döntően nem hőérzékenyek, ellenállnak a kíméletes főzésnek. A fruktózdús (édes) bio csicsókasűrítmény gyártása még technikai akadályokba ütközik, de a natúr változat már forgalomban van.
A csicsókakészítmények jellemzői:
  • Magas a kálium-, kalcium-, magnézium,- vas- és foszfortartalmuk, nátriumtartalmuk pedig alacsony, ami rendkívül kedvező.
  • Nyomelemtartalmuk (réz, króm, mangán és a cink) kiemelkedő.
  • A vitaminok közül a bétakarotin-, a B- (tiamin, riboflavin, niacin) és C-vitamin-tartalma magas.
  • Fehérjeösszetétele gazdag biológiai értéket mutat.
  • Igen magas az inulin rosttartalma. (Az inulin az emésztés során csaknem teljesen fruktózra bomlik, amelynek napi 30-80 grammját az emberi szervezet inzulin nélkül képes hasznosítani, levéve ezzel a terhet a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeiről.) Az inzulinszint-ingadozás elmaradása a rákbetegségek megelőzését is segíti.
  • Prebiotikus hatású, táplálékot nyújt a hasznos Lactobacillus- és Bifido-baktérium-kolóniák számára. Védelmet nyújt a bélfertőzések ellen. Igen hasznos fermentumokat képez a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányban tolja, segíti a bélpolipok, a vastagbél és a végbélrák megelőzését. Fogyasztásával megelőzhetők a székrekedéssel járó problémák. Visszaszorítja a bélrendszerrel összefüggő betegségeket, úgymint a bélhurutot, a bélgyulladást és az irritábilis bél szindrómát.
  • A csicsókakészítmények lassítják az öregedési folyamatot, serkentik a bélműködést, segítik a tartós és eredményes súlycsökkentést.
  • Egyes immunbetegségek, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség esetében is előnyösnek bizonyult.
  • Szerepe van a légzőszervi betegségek (asztma stb.) megelőzésében.
  • Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, vesekőoldó valamint kőképződést gátló hatása is ismert.
  • Szerepe van a bélrendszeri immunitás és a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakulásában.
  • Megnöveli a hasznos tejsavbaktériumok által termelt B12-vitamin mennyiségét, javítja felszívódását, ami a vegán táplálkozásúak számára kiemelt jelentőségű.
  • Lúgosító hatása segít a csontritkulás megelőzését és kezelését.
  • Nem igényelnek gyomoremésztést, védik a gyomrot.
  • A hasnyálmirigy védelmében betöltött szerepe is kiemelkedő. Cukoranyagcsere-szabályozó, alacsony a glikémiás indexe.
  • Támogatja a szívizom munkáját, védi a szívet a stresszhatásokkal szemben. Kiemelt szerepe van az érrendszer védelmében, védi a szív koszorúereit és az agyi ereket. Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ez által a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét. Kedvezően hat a magas vérnyomásra.
  • Trigliceridszint szabályozó, mérhetően növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. Lassítja az érelmeszesedési folyamatot, csökkenti az édességvágyat, segíti az édességfüggőség leküzdését. Segíti a tartós izommunkát, a fizikai aktivitást.
  • Minden irányban normalizálja – II. típusú cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszi – a vércukorszintet.
  • Candidiasisban szenvedő betegek számára is előnyös. Segíti a gyermek és felnőttkori allergiák (ekcéma, allergiás asztma) és intoleranciák megelőzését.
  • Véd a rosszindulatú daganatok ellen és gyorsítja a szervezet általános méregtelenítő folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek kiválasztására.
  • Májvédő hatású, javítja a máj anyagcseréjét és méregtelenítő tevékenységét.
  • A léböjtök során vércukorszint- és energiastabilizáló hatású, böjtkúrák során segíti a mentális és lelki egyensúly megtartását is.
  • Normalizálja a vér húgysavszintjét, az ízületekben így elkerülhető a köszvényes roham.
  • Kiemelten ajánlott változó kor előtt álló illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere és a hormonális egyensúly fenntartása érdekében.
Talán hihetetlen, hogy ennyi mindenre kedvező hatással bír a csicsóka. Mégis, könnyen elfogadható, ha a cukor oldaláról vizsgáljuk a kérdést: mennyire egészségromboló hatású a finomított fehér cukor! Ha csak annyit teszünk, hogy kivonjuk az étkezésünkből, már sokat tettünk egészségünk helyreállításáért!
Bakó László
A teljes cikket elolvashatja a Nyitott Szemmel magazin 15. számában.