kedd, február 11, 2020

ELMÉNK MEGÚJULÁSA

ELMÉNK MEGÚJULÁSA



„És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata."
(Róm 12:2) 

Az ember része lelkének üdvösségében az, hogy higgyen Jézus Krisztusban, aki tökéletes Üdvözítő, de nem mások, hanem önmaga számára. A menny Istenében kell bíznia, Őt kell szeretnie és félnie. Van egy bizonyos munka, amit el kell végezni. Az embernek ki kell szabadulnia a bűn hatalmából. Istennek pedig minden jó munkáját el kell végeznie benne. Ha Krisztus szavai szerint cselekszik, akkor szent bizonyossága lehet afelől, hogy házát szilárd alapra építette. De ha hallgatja, elmondja és prédikálja Krisztus szavait, ám nem cselekszi azokat, akkor a fövényre épített. 

Akik Krisztus szavai szerint cselekszenek, azok jelleme tökéletes krisztusi jellemmé fog alakulni, mert Krisztus akarata az ő akaratukká lesz. Így formálódik ki bennük Krisztus, a dicsőség reménysége. Mintegy tükrön keresztül szemlélik Isten dicsőségét. Ha Krisztust tesszük elmélkedésünk tárgyává, akkor ő lesz beszélgetésünk témája is, és szemlélés által valóban ugyanarra az ábrázatra változunk el dicsőségről dicsőségre az Úrnak Lelke által. A bukott ember megváltozhat elméje megújulása által, hogy megvizsgálja, „mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata". Hogyan tudja megvizsgálni? Úgy, hogy ha a Szentlélek birtokba veszi elméjét, lelkét, szívét és jellemét. Hol történik ennek a próbája? "Látványossága lettünk a világnak, úgy angyaloknak, mint embereknek." (1Kor 4:9) 

Az igazi munkát a Szentlélek végzi az emberi jellemben, ám ennek gyümölcsei láthatóak. Ahogy a jó fa jó gyümölcsöt terem, ugyanúgy az a fa is, mely most már az Úr kertjében van elültetve, jó gyümölcsöt terem az örök élet számára. Az Úr a kínzó bűnöket kiirtja, a bűnös gondolatokat nem engedi be az elmébe, a lélek templomát megtisztítja a gonosz szokásokból. A rossz hajlamok most jó irányba fordultak. A rossz hajlamok és érzések gyökerestől kiirtattak. Szent indulatok és megszentelt érzések azok a gyümölcsök, melyek most a keresztény fáján teremnek. Teljes átalakulás ment végbe. Ennek a folyamatnak végbe kell mennie.
(Elder E. P. Daniels and the Fresno Church, 8-9. oldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése