vasárnap, április 05, 2020

A LELKI ÉLESLÁTÁS KIFEJLESZTÉSE

A LELKI ÉLESLÁTÁS KIFEJLESZTÉSE

„Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnek meg."

(1Kor 2:14) 

A kinyilatkoztatás mezején az igazság drágakövei szétszórva hevernek; ámde betemették őket az emberi hagyományok, mondások és parancsolatok, és a mennyből jövő bölcsességet gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták, mivel Sátán sikeresen elhitette a világgal az emberi szavak és teljesítmények nagy jelentőségét. Az Úr Isten, a világok Teremtője végtelen áron adta az evangéliumot a világnak, mely által a mennyei vigasz állandó és örömteli, enyhet adó forrásai nyílnak meg azok számára, akik az élet kútfejéhez jönnek. Az igazság patakocskái azonban még felfedezésre várnak, mert a lelki dolgok lelkiképpen ítéltetnek meg. 

A gonosz által beárnyékolt értelem nem tudja felbecsülni a Jézusban megnyilvánuló igazság értékét. Azok az emberek, akik a romlottságot dédelgetik magukban, nem érzik annak szükségességét, hogy fáradhatatlan erőfeszítéseket tegyenek, imádkozzanak és elmélkedjenek, hogy megértsék, amit tudniuk kell; különben elveszítik a mennyet. Oly sokáig időztek már az ellenség bűvkörében, hogy úgy látják az igazságot, ahogy az emberek szemlélnek tárgyakat homályos és hibás szemüvegen keresztül; így az ő szemükben minden sötétnek és torznak tűnik. Lelki látásuk gyenge és megbízhatatlan, mert a fénytől elfordulva az árnyékhoz szoktak.

De azoknak, akik vallják, hogy Jézusban hisznek, a fény felé kell haladniuk. Naponta imádkozniuk kell a Szentlélekért, hogy világítsa meg számukra a szent könyv oldalait, s hogy képesek legyenek felfogni az Isten Lelkének dolgait. 
Feltétlenül bíznunk kell Isten Igéjében, különben elveszünk. Az emberek szavai - bármilyen bölcsek legyenek is azok - nem tehetnek bennünket tökéletessé, és nem készíthetnek fel minden jó cselekedetre.
„...kezdettől fogva kiválasztott titeket Isten az üdvösségre, a Lélek szentelésében és az igazság hitében." (2Thess 2:13) Ebben a szövegben az ember üdvösségének két feltétele látható: az isteni befolyás és Krisztus követőinek erős, élő hite. A Szentlélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hitünk által válhatunk Isten munkatársaivá. 
(Review and Herald, 1891. december 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése