csütörtök, április 30, 2020

Napi ige - Éljünk szerényen!

„A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!"
(Máté 6,11)
„Ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele!"
(I.Tim. 6,8)

„Sohasem élvezte úgy ember az elferdült ízlés kielégítésére készített pompás lakomát, mint ahogy az emberek örültek a szerény tápláléknak, amelyet Jézus Krisztus az emberi településektől távol nyújtott nekik a sokezres tömeg csodálatos megvendégelésénél.* [jegyzet: A történetet lásd Máté 6. fejezetében]
Ha az emberek ma egyszerű szokásokhoz tartanák magukat, ha összhangban élnének a természet törvényeivel, mint Ádám és Éva kezdetben, akkor tökéletesen lehetne gondoskodni az emberiség szükségleteiről. Kevesebb volna a fölösleges kívánság, és több lehetőség lenne Isten útjain munkálkodni. 
Az önzés, a természetellenes szenvedély azonban bűnt és nyomorúságot hozott a világra, egyrészt a bőséget, másrészt a nélkülözést. Jézus nem fényűző vágyak kielégítésével akarta magához vonzani az embereket. A hosszú, fárasztó nap után a kimerült, éhes tömegnek az egyszerű eledel nemcsak az erejét biztosította, hanem szívélyes tanítást is nyújtott. A Megváltó nem ígérte oda követőinek a világ anyagi bőségét. Eledelük lehet egyszerű, még hiányos is, sorsuk szegénységbe taszíthatja őket, de szükségletüket mindenkor kielégíti. És megígérte azt, ami a földi javaknál sokkal többet ér: szüntelen, vigasztaló jelenlétét."
(Jézus élete, „Adjatok nékik ti enni!" c. fejezetből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése