kedd, november 10, 2020

AHOGY ISTENNEK TETSZIK

AHOGY ISTENNEK TETSZIK

Felele Nikodémus és monda néki: Mimódon lehetnek ezek? Felele Jézus és monda néki: Te Izráel tanítója vagy, és nem tudod ezeket? Bizony, bizony mondom néked, amit tudunk, azt mondjuk, és amit látunk, arról teszünk bizonyságot; és ami bizonyságtételünket el nem fogadjátok. Ha a földiekről szóltam néktek és nem hisztek, mimódon hisztek, ha a mennyeiekről szólok néktek?"
(Jn 3:9-12) 

Végtelen ára van annak a lehetőségnek, hogy az emberek a tökéletes keresztényi jellemet elérhessék. Azoknak, akiket hív a Szentírás, mint Isten hangja, és tanításait követni szeretnék, naponként kell tanulniuk, naponként kell lelki tüzet és erőt kapniuk, ami minden igazi hívő rendelkezésére áll a Szentlélek ajándékában.
A Szentlélek szabadon munkálkodó, független hatalom. A mennyek Istene úgy irányítja Lelkét, amint Neki tetszik. Emberi gondolatok, emberi ítélkezés és emberi módszerek nem szabhatnak határokat tevékenységének, se nem szabják meg a csatornákat, melyen keresztül hatását kifejtheti. Ahogyan a szélnek sem mondhatják: „Azt ajánlom, hogy ebbe az irányba fújj, és így meg így viseld magad." 
Amiként a szél hat erejével, meghajlítja és kitöri az útjába kerülő hatalmas fákat, akképpen hat a Szentlélek az emberek szívére, és nincs olyan halandó ember, aki munkáját korlátozhatná...

Nikodémus nem volt hajlandó elismerni az igazságot, mert nem értette mindazt, ami Isten erejével és működésével állt kapcsolatban; mégis elfogadta a természetes tényeket, habár azokat sem megmagyarázni, sem felfogni nem volt képes. Minden korok emberéhez hasonlóan, a vallásban a formaságokat és a pontos ceremóniákat fontosabbaknak tartotta, mint Isten Lelkének mély indításait...

Előbb a szív forrását kell megtisztítani, és csak azután válnak tisztává a belőle kiáradó folyóvizek. Nincs biztonsága senkinek, aki csak alkalmi, törvényeskedő vallással és a kegyesség látszatával rendelkezik. A keresztény élet nem a régi élet megváltoztatása, javítgatása, hanem a természet átalakulása. A bűn és önzés halála ez, és egy minden vonatkozásban új élet kezdete. Ezt a változást egyedül csak a Szentlélek valóságos munkája hozhatja létre. 
(Signs of the Times, 1910. március 8.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése