Az utóbbi időben több olyan tényezőt sikerült azonosítani, amelyek a candidiasis kórfolyamatában kiváltó (iniciátor) vagy a betegség kialakulását segítő (promoter) faktorként szerepel. A jelenlegi ismeretek szerint ezek a következők:
Az antibiotikumok egy részének (penicillin, tetracyclin, erythromycin) huzamosabb időn át tartó szedése károkat okozhat a bélflóra érzékeny mikrobiális egyensúlyában. A hasznos és erjesztő munkát végző tejsavbaktériumok kiszorulásával az előnytelen, rothadási folyamatokat elindító mikrobák, valamint a sarjadzó gombafajok kerülnek túlsúlyba a béltraktusban.
Az antibakteriális szappan vagy tusfürdő hatóanyaga a kézmosás illetve tisztálkodás után is kifejti hatását az érintett területeken. Célzott, gombaellenes hatóanyagokat azonban csak ritkán tartalmaznak, így a bõrfelületen nagy lendülettel megindulhat a gombasejtek szaporodása. A lokális gombás betegségek (pl: körömágyban, fejbőrön, hajlatokban, nemi szervek tájékán) gyakorisága ugrásszerûen megnövekedett az antibakteriális szerek elterjedésével, és napjainkban e szerek már a szisztémás candidiasisért is felelőssé tehetők.
A nem természetes alapanyagokból készült fehérnemű, atléta és egyéb ruhaneműk a bőr egészséges működését kedvezőtlen irányba befolyásolják. A töltéseloszlás megváltozása, a bőr által kiválasztott illékony anyagcsere termékek felületen való megrekedése, valamint a bőr megfelelő szellőzésének hiánya a gombák és egyéb, oxigénszegény környezetben is életképes szaprofiták elszaporodásához vezethet.
Az antibakteriális szappan vagy tusfürdő hatóanyaga a kézmosás illetve tisztálkodás után is kifejti hatását az érintett területeken. Célzott, gombaellenes hatóanyagokat azonban csak ritkán tartalmaznak, így a bõrfelületen nagy lendülettel megindulhat a gombasejtek szaporodása. A lokális gombás betegségek (pl: körömágyban, fejbőrön, hajlatokban, nemi szervek tájékán) gyakorisága ugrásszerûen megnövekedett az antibakteriális szerek elterjedésével, és napjainkban e szerek már a szisztémás candidiasisért is felelőssé tehetők.
A nem természetes alapanyagokból készült fehérnemű, atléta és egyéb ruhaneműk a bőr egészséges működését kedvezőtlen irányba befolyásolják. A töltéseloszlás megváltozása, a bőr által kiválasztott illékony anyagcsere termékek felületen való megrekedése, valamint a bőr megfelelő szellőzésének hiánya a gombák és egyéb, oxigénszegény környezetben is életképes szaprofiták elszaporodásához vezethet.
A helytelen táplálkozás immunrendszert és bélflóra működést befolyásoló hatása közismert. A fehérje- és zsiradék túlsúllyal párosuló, cellulózban és pektinben szegény (ballasztanyagban) szegény étrend alapvetően növeli a candidiasis veszélyét. A finomított félkész- és készételek alacsony antioxidáns hatású és immunitást segítõ vitamin- és ásványi anyag tartalma (különös tekintettel a C-, A-, E-vitaminra, a cinkre és szelénre) szintén alapját képezi a gombák terjedésének.
Az egyik legjellemzőbb faktor az egyszerű szénhidrátok nagyobb aránya az étrendben (csokoládé, cukrászsütemények, fagylalt, cukorkák, stb.). A korpa- és csírarésztől megfosztott gabonalisztek (fehérliszt) szintén igen gyorsan képesek glükózt juttatni a véráramba, így az ilyen alapú termékek is előnytelenek. Gyakorlatilag elmondható, hogy minden olyan ételféleség, ételpárosítás és étkezési szokás, amely a bélrendszeri és egyéb immunfolyamatok hatékonyságát rontja, kedvez a gombák elszaporodásának.
Az életvitel kérdéskörén belül kiemelten említhető még a stressz, mint kockázati tényező. Megfigyelték, hogy az egyéb káros hatásokhoz hozzáadódó stressz hatások sokkal nagyobb súllyal esnek latba a gombás betegségek kialakulását illetően, mintha a stresszorok csak önmagukban lennének jelen.
Környezetszennyező anyagok: Az ólom és higany kockázat növelő hatását már sikerült igazolni. (Ez utóbbi miatt az amalgám fogtömés létjogosultságát is megkérdõjelezték többen az utóbbi időben.
Az egyik legjellemzőbb faktor az egyszerű szénhidrátok nagyobb aránya az étrendben (csokoládé, cukrászsütemények, fagylalt, cukorkák, stb.). A korpa- és csírarésztől megfosztott gabonalisztek (fehérliszt) szintén igen gyorsan képesek glükózt juttatni a véráramba, így az ilyen alapú termékek is előnytelenek. Gyakorlatilag elmondható, hogy minden olyan ételféleség, ételpárosítás és étkezési szokás, amely a bélrendszeri és egyéb immunfolyamatok hatékonyságát rontja, kedvez a gombák elszaporodásának.
Az életvitel kérdéskörén belül kiemelten említhető még a stressz, mint kockázati tényező. Megfigyelték, hogy az egyéb káros hatásokhoz hozzáadódó stressz hatások sokkal nagyobb súllyal esnek latba a gombás betegségek kialakulását illetően, mintha a stresszorok csak önmagukban lennének jelen.
Környezetszennyező anyagok: Az ólom és higany kockázat növelő hatását már sikerült igazolni. (Ez utóbbi miatt az amalgám fogtömés létjogosultságát is megkérdõjelezték többen az utóbbi időben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése